Preppa mat

Dagens butiker är i stor utsträcking beroende av just in time leveranser från olika centrallager enligt statistiskt beräknade flödesmodeller. Detta flöde – supply chain – är väldigt känsligt för störningar, och vid minsta avvikelse från vardagen uppstår omedelbara leveranssvårigheter.
Detta upplevde alla under Covid-19 pandemin då många butiker – särskilt de i större städer – hade hyllor som gapade tomma efter en rusning efter stapelvaror ifall en s.k. lock-down skulle införas i Sverige.

I händelse av en kris som på något sätt förhindrar dig att lämna hemmet, om det så är influensa eller kravaller, så är det tryggt att ha mat hemma.
God välsmakande och näringsrik mat är också en förutsättning kortsiktigt för välmående och moral, och långsiktigt för överlevnad, så att preppa sin matförsörjning är en absolut grundläggande komponent i förberedelserna.

Preppa det du äter, ät det du preppar

Det är ingen idé att ha 20 burkar kalops i förrådet om du inte gillar kalops och har det som en regelbunden del av din matlagning. Även om konserver har lång hållbarhet så blir moderna konserver dåliga efter ett antal år. Även om en kris är en kris, så finns det smakfullare och elegantare sätt att hantera den på än med 20 burkar utgången kalops!

Mat att preppa

Preppermat är mat som oöppnat inte behöver förvaras i kylskåp och har någorlunda lång hållbarhet.

Det är ris, pasta, konserverade grönsaker, bönor, mjöl, sylt, knäckebröd, pulversåser, olja och torrmjölk, osv.

Se här för en checklista att utgå ifrån.

Det är i princip allt du hittar utanför kyl- och fruktdisken hos din lokala handlare.
Förutom stapelvaror kan det vara vettigt att ha en del frystorkad mat som har extremt lång hållbarhet.
Denna mat är väldigt enkel att tillreda och är bra att ha till hands för att enkelt ordna en näringsrik och god maträtt i en särkilt ansträngd situation.

Personligen har jag ett dubbelt eller trippelt lager av i så gott som alla stapelvaror vi använder hemma, samt frystorkad mat för alla till ca 10 dagar.
Den frystorkade maten är också bra att ta med sig på camping, skogsutflykter, fisketurer och jakt, så det används flitigt hos oss.

Se till att preppa mat till barnen – koncentrerad saft, juicer, mjölkpulver, flingor samt snacks och godis för att hålla humöret uppe hos barnen (och vissa vuxna).

Glöm inte kryddor!

Salt och peppar kommer man långt med, men det finns ingen anledning till att inte ha ett bredare utbud i skafferiet.

Har du husdjur så glöm inte att preppa för dom också!

Rotation

Ju mer mat du lagar från grunden, desto lättare är det att preppa då du naturligt använder ditt förråd och fyller på det kontinuerligt.
Istället för att bara ha en påse mjöl, socker, spaghetti eller våffelmix hemma, och åka till affären för att köpa en ny när påsen är slut, så ha två påsar.
När den första påsen är slut tar du fram den andra påsen ur skafferiet, och nästa gång du handlar köper du en ny påse som du ställer i skafferiet för senare användning.
Detta är grunden i rotation, att se till att inget i skafferiet bara står och blir gammalt och otjänligt.
Optimal rotation för en produkt är när du har så många påsar ”i kö” i skafferiet så att den senaste påsen du ställer in används först när bäst-före datumet börjar närma sig. Då har du säkrat tillgång till den varan så länge som du i praktiken kan.

Matlagning

För att kunna tillaga maten behöver du någon slags spis att värma maten på.
I en krissituation klarar man sig med en kokplatta/brännare, men det blir mycket lättare med två.
Det finns camping kök med två brännare, eller så kan man ha två individuella gasolbrännare - det beror på din prepping plan.
Personligen har jag två individuella gas brännare då jag ofta är ute i naturen och har då ibland med mig ett gasolkök för att kunna koka kaffe och värma på vatten till den frystorkade maten.
Bor du i villa så har du säkert en grill. Eftersom det aldrig är för kallt för att grilla så är en extra PC10 tub eller ett par säckar briketter bra att ha i förrådet.
Bor du i lägenhet så kanske du har tillgång till en grillplats.
Det är alltid säkrare att laga maten utomhus i denna situation.
Glöm inte att preppa tillräckligt med bränsle till köket för att räcka den period din prepping avser.

Tallrikar och bestick

I en krissituation gäller det att göra det så lätt som möjligt för sig. Att diska med smält snö i en balja utomhus mitt i vintern kanske inte är det roligaste man kan göra när allting redan är väldigt ansträngt.
Att preppa ett eller två 100-pack papptallrikar, plastbestick och pappmuggar är en smidig lösning som inte tar mycket plats men som kommer att göra dig väldigt glad den dagen du behöver det.

 

Jag hoppas att detta inlägg gav dig nya idéer om hur du enkelt kan öka din resiliens genom att säkra tillgången till mat för dig och din familj!

I kommande blogginlägg kommer du kunna fördjupa dig i prepping och få input till din och din familjs krisberedskap. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kommentera här, på Facebook, eller höra av dig till oss via email, vi hjälper gärna till!

I vår butik hittar du bra produkter som vi själva använder som en del i vår egen prepping för oss och våra familjer.

Dela det här inlägget



← Äldre inlägg Nyare inlägg →


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända